Zapomnij o twardym mięsie do obiadu. Marynuję je w worku i po 2 godzinach rozpływa się w ustach

Dodano:
Marynowane mięso Źródło: Shutterstock / Candice Bell
Zapomnij o twardej pieczeni. Ten prosty patent na marynowanie w worku to gwarancja soczystego i aromatycznego mięsa, które robi się praktycznie samo.

Ten sposób pokazał mi kolega na grillu. Zamiast bawić się z miskami, wszystko wrzucił do worka. Byłem sceptyczny, ale smak… Zaskoczyła mnie głębia aromatu i kruchość mięsa. Teraz to mój pewniak, gdy chcę przygotować konkretny obiad bez bałaganu. Przepis zakłada, że mięso powinno marynować się 4 godziny, ale możesz je zrobić rano i wyjąć po pracy.

Jak zrobić wieprzowinę marynowaną w worku?

Kluczem do smaku tego dania jest długie marynowanie w prostych składnikach. Patent z workiem strunowym jest genialny. Mięso jest idealnie otoczone przyprawami, a w lodówce nic nie pachnie. Ja używam najczęściej łopatki wieprzowej, bo po upieczeniu jest niewiarygodnie delikatna.

Najważniejsze jest, by po wyjęciu mięsa z marynaty obsmażyć je na mocno rozgrzanej patelni. Dzięki temu zamykamy w nim wszystkie soki i tworzymy pyszną, rumianą skórkę, która dodaje całości głębokiego smaku. Potem wystarczy już tylko wrzucić wszystko do naczynia i pozwolić piekarnikowi robić swoje. Długie pieczenie w niższej temperaturze to gwarancja rozpływającego się w ustach mięsa.

Zamiast wieprzowiny możesz śmiało użyć wołowiny (np. łopatki). Do warzyw świetnie pasują też pieczarki lub seler naciowy. A dla podkręcenia smaku sosu, bulion można zastąpić ciemnym piwem lub czerwonym winem.

Przepis: Wieprzowina pieczona w warzywach

Soczyste kawałki mięsa duszone w aromatycznym sosie warzywnym.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
659 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 500 ml gorącego bulionu
  • 30 ml oleju do smażenia
  • Pęczek natki pietruszki

Na marynatę:

  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml sosu sojowego
  • 30 g musztardy
  • 15 g miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g słodkiej papryki
  • 5 g majeranku

Sposób przygotowania

  1. MarynowanieMięso pokrój w grubą kostkę (ok. 3-4 cm). W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Połącz marynatę z mięsem, przełóż do worka strunowego i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  2. SmażeniePiekarnik rozgrzej do 170°C. Mięso wyjmij z marynaty. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso partiami na złoty kolor. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni zeszklij pokrojoną w grubą kostkę cebulę, marchewkę i paprykę.
  3. PieczeniePodsmażone warzywa przełóż do naczynia z mięsem. Zalej wszystko gorącym bulionem, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz przez 2 godziny. Na ostatnie 20 minut zdejmij pokrywkę, by sos lekko odparował. Podawaj posypane natką pietruszki.

Z czym podać takie mięso?

To danie ma niezwykle bogaty i esencjonalny sos, który aż prosi się o towarzystwo dodatków, które go idealnie wchłoną. Oto kilka propozycji:

  • Kluski śląskie – miękkie, delikatne kluski to idealny nośnik dla sosu. Ich charakterystyczne wgłębienie jest wręcz stworzone do tego, by wypełnić je gęstym sosem i kawałkami rozpływającego się mięsa. To absolutna klasyka polskiego obiadu.
  • Kasza gryczana – dla miłośników bardziej wyrazistych smaków. Jej lekko orzechowy, ziemisty charakter fantastycznie komponuje się ze smakiem wieprzowiny i słodyczą duszonej marchewki. To bardzo sycące i tradycyjne polskie połączenie.
  • Kremowe purée ziemniaczane – jego maślana, gładka konsystencja to najlepsze tło dla wyrazistego sosu. Delikatność ziemniaków idealnie komponuje się ze smakiem wieprzowiny, a przy tym doskonale zbiera z talerza każdą kroplę pysznego sosu.
  • Surówka z kapusty kiszonej – jej intensywna kwasowość to idealna przeciwwaga dla bogatego, mięsnego sosu. Orzeźwia podniebienie, dodaje całości lekkości i przełamuje smak, sprawiając, że danie nie jest monotonne.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...